România

M-am îndrăgostit iremediabil de România în urmă cu aproape 30 de ani. Scriu și vorbesc despre țara voastră la posturile de radio și TV din UK de fiecare dată când am ocazia. Ultimul an a fost unul plin din punct de vedere profesional și am început să am mai multe proiecte și intervenții media în România … în (ahem!) româna mea stricată! Pe această pagină veți găsi mai multe apariții la tv și în presa scrisă, atât în ambele limbi – română și engleză.

Ultimul meu proiect a fost pentru Institutul Cultural Român din Londra – am avut plăcerea de a prezenta șase videouri scurte despre personalitățile istorice marcante ale României, cu scopul de a promova România în Marea Britanie. Seria a fost extrem de bine primită de public, cu un succes pe măsură, și au fost preluate de mai multe siteuri de știri și posturi de televiziune în România și Marea Britanie. Le puteți urmări pe pagina mea de FaceBook sau YouTube, dar și mai jos….

Primii pași pe care i-am făcut ca adolescentă independentă au fost pe pământ românesc. Născută și crescută în Scoția, am ajuns în București când aveam 18 ani, în 1992. M-am urcat într-un tren, la vagonul de dormit, și m-am îndreptat spre Siret, unde am făcut voluntariat într-un orfelinat. A fost un privilegiu să lucrez în acel oraș, cu acei copii, când și eu eram doar un copil.

Povestea recuperării orfanilor și a orașului Siret a fost o inspirație pentru mine. A fost scânteia care a aprins o pasiune de o viață pentru istoria, politica țării voastre și, atunci când mă simt curajosă, relația sa cu Marea Britanie.

M-am chinuit ani de-a rândul să învăț gramatica limbii române, este jale!!! Voi avea întotdeauna accent ciudat şi ușor moldovenesc, dar atâta timp cât relația cu soacra mea merge bine și abilitățile mele lingvistice se vor îmbunătăți (da, sunt măritată cu un român – și cu asta am spus totul!)

 

Cu ajutorul limbii române am avut acces în unele părți ale țării despre care nu aș fi știut sau pe care nu le-aș fi înțeles niciodată. Muncesc din greu pentru a îmbunătăți imaginea României în Marea Britanie. Asta nu înseamnă că nu sunt și critică, dar sper că sunt întotdeauna corectă (spre deosebire de o mare parte a presei noastre – nu mă faceți să zic ce părere am!)

Mi-a făcut plăcere să prezint România la 30 de ani de la Revoluție pentru publicul britanic și american. Uau! Sunt atât de multe lucruri cu care puteți să vă lăudați!

Am avut un pic de emoții la un eveniment organizat de Camera de Comerţ Romȃno-Briatnică în teribila Casa Poporului. Am vorbit despre imaginea României din UK. Seara m-a prins gândindu-mă de ce, în ciuda dezvoltării extraordinare din ultimii 30 de ani, România are o imagine proastă în presa din occident. Am vorbit despre acest lucru în Marea Britanie. Aici este înregistrarea:

TVR1 a venit seara:

La aniversarea Centenarului Marii Uniri i-am convins pe cei de la BBC să mă lase să cercetez situația românilor din UK. Sunt a doua cea mai numeroasă comunitate de străini din Marea Britanie, activează în toate domeniile și presa de aici încă mai are tupeul să îi denigreze. Acest material a fost urmărit cu foarte mult interes:

Tocmai mi-am terminat doctoratul despre relațiile româno-britanice din perioada 1907-1919 (a fost dificil!), iar publicarea tezei va avea loc peste un an sau doi… dar având în prim-plan o vedetă ca Regina Maria, nu am putut rezista tentanției de a nu scrie nimic despre ea! Un articol în una dintre cele mai prestigioase reviste de istorie din Marea Britanie:

Povestea ei a avut succes și la cea mai urmărită emisiune matinală din Marea Britanie:

Am umplut sala de la RCI:

Entuziasmul meu nu a trecut neobservat de TVR.

Cred că Maria – o lăudăroasă fără egal – ar fi mândră! Vă promit BIOGRAFIA ei, dar mai am o carte de scris mai întâi. În Marea Britanie mă concentrez asupra istoriei femeilor, dar întotdeauna am crezut că poveștile din România sunt mai puternice, așa că acum cercetez experiențele femeilor din România postbelică. Dacă știți femei cu povești frumoase de viață, pe care ar dori să le împărtășească, spuneți-mi.

Mai jos sunt câteva link-uri către povești / reportaje pe care le-am făcut / scris despre România. Voi continua să lupt pentru adevăr și sper să am mai multe proiecte în România, așa că fiți cu ochii pe pagina asta.

Regele Mihai:

Biserica Ortodoxă:

Bucureștiul pierdut:

Siret:

Roșia Montană:

Soacra mea (bineînțeles):